Restauratie op grote hoogte

Sedert enige tijd is Group Monument uit Ingelmunster begonnen aan de restauratie van de noordelijke, grote toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen. Group Monument is de belangrijkste Belgische groep  bouwondernemingen voor het renoveren en restaureren van bouwwerken met kunsthistorische waarde. 

De eerste fase van de restauratie start vanaf de eerste galerij, op een hoogte van 65 meter. Een kleine 100 m³ witte natuursteen is voorzien om te vervangen, dit voornamelijk in de zone boven het 2de balkon (90m).  De ganse toren wordt gestoomreinigd, met plaatselijk een iets meer doorgedreven reiniging.  De haan en de 4 torenuurwerken (diameter 11m) worden gedemonteerd, hersteld en opnieuw verguld met bladgoud. 

Om alles bereikbaar te maken voor restauratie werd er een toegangstoren met personen- en goederenlift gemonteerd tot aan de eerste galerij. Vanwege de beperkte ruimte ter plaatse van die galerij werd er een systeem ontwikkeld om de lasten van de steiger en restauratiewerkzaamheden toch te kunnen afleiden naar de structuur van de kathedraal. Dit werd mede mogelijk gemaakt door toepassing van het Layher FW-systeem.

De steigers worden momenteel gemonteerd door de firma Monument Stability Contractor nv (MSC) uit Ingelmunster.
X
Cookies helpen ons om uw website-ervaring te verbeteren.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Akkoord