Project deelrestauratie van het Müller Orgel in de Grote of St. -Bavokerk te Haarlem.

Müller Orgel

Het Müllerorgel is gebouwd door Christian Müller tussen 1735 en 1738 in opdracht van het stadsbestuur van Haarlem. Müller kreeg internationale bekendheid door de bouw van het monumentale orgel van de Grote of St. -Bavokerk, in 1738 was dit het grootste orgel ter wereld. Nog dagelijks ontvangt de kerk honderden bezoekers van over de hele wereld.

Muller orgel
muller orgel

Deelrestauratie

De restauratiewerkzaamheden aan het Christian Müllerorgel in de Bavokerk zijn hard nodig, want de kast en de orgelpijpen zijn ernstig vervuild en aangetast door vleermuisuitwerpselen. Flentrop Orgelbouw uit Zaandam voert de maandenlange restauratie uit. Van de duizenden pijpen worden alleen de 307 frontpijpen aangepakt. De in 1960 aangebrachte tinfolie laat los en moet worden verwijderd. Er is onderzocht of de pijpen weer zonder folie zouden kunnen, zoals ze in 1735 gemaakt zijn. Het blijkt dat de vleermuizenurine ook voor 1960 flinke sporen in het metaal heeft achtergelaten. Omdat de pijpen nu al aan de dunne kant zijn, is schuren en poetsen geen optie. Daarom voorzien de pijpenmakers de pijpen van nieuw folie en worden de frontpijpen teruggeplaatst.

Muller orgel 
Muller orgel 
 

Steigers

Wanders Steigerverhuur plaatste een aluminium Layher Allround steiger. De kwetsbare zerkenvloer van de kerk is voorzien van vilt, houten platen en onder de spindels rubberen sloffen om het gewicht gelijkmatig over de zerkenvloer te verdelen. De steiger is volledig met het orgel meegebouwd met vloerdieptes tot 3.70 meter. Door de ruime vloerdiepte is er voor de medewerkers van Flentrop Orgelbouw voldoende bewegingsvrijheid voor het verwijderen en terugplaatsen van de pijpen. Voor een ideale werkhoogte is er gebruik gemaakt van 2.50 meter slagen met een extern trappenhuis. De steiger blijft naar verwachting 6 – 8 maanden staan.

Voor deze én andere speciale aluminium Allround constructies van Wanders Steigerverhuur:

https://wanders-steigerverhuur.nl/projecten/muller-orgel-bavo-kerk-haarlem/

Muller orgel

 

X
Cookies helpen ons om uw website-ervaring te verbeteren.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Akkoord