Project: Domtoren in Utrecht.

 

Op woensdag 2 oktober j.l. heeft een groep medewerkers van Layher op uitnodiging van Rojo Steigerbouw een bezoek gebracht aan De Domtoren in Utrecht. Deze beroemde klokkentoren van maar liefst 112 meter hoog is door Rojo Steigerbouw BV de afgelopen maanden in de steigers gezet voor een complete renovatie.

Bij aankomst werden wij ontvangen door de Rojo medewerkers Fred Enterman, Jacob Plantinga, Jeff van den Broek en Bink van Reek, de verantwoordelijke projectleider en Jan van der Pasch van Aannemingsbedrijf Nico de Bont.

Vanaf het hoogste punt van de toren zijn we begonnen aan een rondleiding met uitleg over deze bijzondere steigerconstructie. Hierbij viel vooral de goed doordachte, veilige constructie en hoge mate van afwerking op elke laag/verdieping van de toren op. 

Omdat deze toren zich in de binnenstad van Utrecht in een druk bezocht gebied met veel horeca bevindt moesten er tijdens de montage allerlei veiligheidsvoorzieningen getroffen worden. Dit onder het waakzame oog van de Utrechtse gemeente-ambtenaren die de vele vergunningen moesten goedkeuren. Soms moest er ter plekke een creatieve oplossingen verzonnen worden om de verschillende zware balkconstructies goed op hoogte te kunnen hijsen en plaatsen.

 

Doordat de gevel van de oude Domtoren bestaat uit verschillende uitsteeksels, zoals het achthoekige gedeelte van de toren, moesten er steeds aanpassingen aan de steigerconstructie plaatsvinden zodat alles veilig en constructief verantwoord opgebouwd kon worden. Door de deskundige uitleg en uitgebreide rondleiding hebben we veel bewondering gekregen voor de uitvoering van deze indrukwekkende en hoogste steigerconstructie van Nederland.

De 105 m hoge steigerjas van de Domtoren in de binnenstad van Utrecht  is opgebouwd door 8 monteurs en binnen een tijdsbestek van 22 weken. In deze steigerconstructie zit ongeveer 341 ton aan Layher Allround steigermateriaal. Deze materialen zijn middels 25 transporten geleverd en er zijn 15 kleinere transporten door Rojo zelf afgehaald i.v.m. spoed en aanvullingen ed. Daarnaast is er met de leveringen voor 3 ton aan emballage meegeleverd, waarvan het merendeel al weer retour is. Engineering is door Rojo Steigerbouw uitgevoerd.

*Het natuursteen en baksteen aan de binnen- en buitenzijde van de toren moet worden gerestaureerd en vervangen. Daarnaast is er onder meer werk aan de balustrades, het voeg- en houtwerk, lood en leien dak van de spits en het uurwerk. De Domtoren werd in 1975 voor het laatst gerestaureerd. De restauratie wordt uitgevoerd door een bouwteam, bestaande uit Rothuizen Architecten en Aannemingsbedrijf Nico de Bont. De Renovatie gaat naar verwachting zo'n 5 jaar duren.

X
Cookies helpen ons om uw website-ervaring te verbeteren.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Akkoord