Kontrimo steigers bij de Pier van Blankenberge

De Pier van Blankenberge.

 

Dit iconisch monument, wat oorspronkelijk stamt uit 1894, is de oudste Pier aan de Atlantische kust van Europa. Helaas werd de 350 meter lange pier compleet vernield in de eerste wereldoorlog. Maar in 1930 besloot men de pier opnieuw op te bouwen zoals we hem vandaag de dag kennen. 

 

Renovatie

Dit monument is de laatste jaren in verval geraakt door de constante blootstelling aan natuurelementen waardoor renovatie noodzakelijk is. De pier staat daarom de komende jaren in de steigers. Kontrimo heeft de opdracht gekregen om onder de pier een ondersteuningssteiger te realiseren van 240 meter lang, deze wordt in 4 fases gezet. Ook heeft Kontrimo door middel van consoles een werkvloer naast de pier gecreëerd. 

Tijdens deze renovatieronde ondergaat niet het kopgebouw, maar wel de 350 meter lange wandelweg of gangway, een grondige metamorfose. Die zal er na de renovatie terug uitzien zoals de Pier in het interbellum (uit 1933). De renovatiewerken zullen vermoedelijk 4 jaar duren. 

Door gebruik te maken van hedendaagse materialen en technieken zal de gerestaureerde gangway beter bestand zijn tegen de invloeden van de zee. Een niet onbelangrijk aandachtspunt, want de huidige wandelweg kampt al jaren met betonrot en kon niet meer worden hersteld.

Kofferdam

Rond de Pier werd een 10 meter hoge, zeewerende, u-vormige, kofferdam (een dubbele rij damwanden, aangevuld met zand) opgericht vertrekkende vanaf de Zeedijk. Zo’n kofferdam is bestand tegen de zwaarste zeegolven zodat de aannemer de werken op een veilige en droge manier kunnen uitvoeren. Eerst was de oostkant van de Pier aan de beurt, later de westkant. 
  • Opdrachtgever: Stadsbestuur Blankenberge
  • Aannemer: TM Artes Depret, Artes Roegiers en Artes Woudenberg. 
  • Vlaamse overheid – agentschap Onroerend Erfgoed
  • Restauratie-architecten en leiding bouwteam: JUXTA Architectuur
  • Studiebureau Stabiliteit: SBE

https://www.blankenberge.be/renovatie-pier
https://www.kontrimo.be/

X
Cookies helpen ons om uw website-ervaring te verbeteren.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Akkoord