Renovatie watertoren Tienen

Tiense watertoren in de stelling gezet door Kontrimo

Op 4 maart 2024 startte in Tienen de renovatie van de watertoren. De iconische toren, 46 meter hoog, ook wel in de dorpsmond aldaar “Het Klontje” genoemd, naar de lokale specialiteit, bevindt zich op de grens van Tienen en Vissenaken. De toren krijgt een nieuwe verflaag en een grondige reiniging en ook een vernieuwing van de technische binnen-installatie. Na ongeveer 1 jaar moet de renovatie voltooid zijn. De toren wordt toegankelijke voor het grote publiek met een bezoekersplatform. De totale investering bedraagt zo’n 1,2 miljoen euro. Na de renovatie zal de toren ook voldoen aan de strenge Europese veiligheidsnormen. 
Watertoren tienen

Binnen in de watertoren zijn er 2 waterkuipen van elk 500 m³. Om de drinkwaterproductie te blijven garanderen, worden de waterkuipen afwisselend leeggelaten. De watervoorziening blijft ook tijdens de werken op elk moment verzekerd. Via deze watertoren worden in totaal zo’n 1.500 huishoudens van drinkwater voorzien.

Stellingbouw Kontrimo:

Er werd er voor dit huzarenstukje beroep gedaan op de firma Kontrimo uit Temse. Zij zijn met hun jarenlange ervaring in het in de stelling zetten van watertorens, de geschikte partner voor dit renovatieproject.  “Ik ben geweldig fier dat wij deze toren in de stelling hebben mogen zetten.” aldus stellingbouwer Michel Van den Brande, “We hebben er zo’n 25 werkdagen aan gewerkt met gemiddeld zo’n 4 à 5 mensen. In totaal zit er ruim 200.000 kg oftewel 200 ton Layhermateriaal in de stelling. Zeg zelf, als je hem zo op de foto’s ziet, toch een knappe prestatie van onze jongens”, aldus Michel Van den Brande. De toren zal nog zeker tot het einde van 2024 te bewonderen zijn in de Kontrimo-stellingen.


Watertoren tienen
 

Over de watertoren Tienen: Architect: Ortwin Deroo. Bouwjaar: 2000. Hoogte: 46 meter. Inhoud: 1.000 m³ (2 waterkuipen van elk 500 m³). Bouwstijl en uitzicht: asymmetrische compositie van vlakken, gebaseerd op het werk van de Zwitserse-Franse architect en stedenbouwkundige Le Corbusier. 


Opdrachtgever en uitvoering renovatie: De Watergroep

Stellingbouw: Kontrimo

 
X
Cookies helpen ons om uw website-ervaring te verbeteren.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Akkoord