Restauratie: Hotel d’Hanins de Moerkerke

Na meer dan twintig jaar leegstand is afgelopen maart de restauratie gestart van het voormalige stadspaleis Hotel d’Hanins de Moerkerke in Brugge. Dit monumentale pand uit 1775 krijgt een nieuwe toekomst met verschillende appartementen en huizen. De werken aan het monument maken deel uit van een groter bouwproject, met nieuwbouw op aanpalende percelen en met respect voor de bestaande structuren en erfgoedwaarden.
Zowel de buitenkant als de binnenkant van voormalig stadspaleis Hotel d’Hanins de Moerkerke worden gerestaureerd, heringericht en aangepast aan hedendaagse comfortnormen. Naast de noodzakelijke stabiliteitswerken, gevelrestauratie en schrijnwerkherstel is er ook aandacht voor restauratie en herstel van de waardevolle interieurelementen en -afwerkingen, zoals stucwerk, marquetterie, binnenschrijnwerk en historische afwerkingslagen.

Hotel d’Hanins de Moerkerke

Vanwege de erfgoedwaarde van het pand (monument), en enkele salons die in originele staat bewaard blijven, moesten er sowieso een voorlopige dichtingen worden voorzien. Monument Stability Contractor NV (MSC) heeft hierin verschillende voorzieningen uitgevoerd:

  • Dichten en overkappen door middel van het Layher cassettedak;
  • Overige zones te dichten door middel van dekzeilen op het dakgebinte.

 

. Dichten en overkappen door middel van het Layher cassettedak; 
bepaalde plaatsen waterdicht gemaakt met osb-plafondplaten ter bescherming van de te behouden salons.
Overige zones te dichten door middel van dekzeilen

De keuze van MSC voor het Layher cassettedak komt voort uit de volgende voordelen:

  • Continue kunnen verder werken aan de restauratie van het dakgebinte zonder dat dagelijks de dekzeilen open en dicht gemaakt moeten te worden.
  • Metsel- en voegwerken wordt uitgevoerd met hydraulische kalkmortels dat gevoelig is voor omgevingscondities waaronder uitspoeling door regen. Door toepassing van het cassettedak zijn ook de gevels grotendeels beschermd.
  • Niet moeten wachten tot het dak definitief klaar is. Ondertussen kan er verder gewerkt worden aan het interieur zoals plaatsen van technieken en binnen-afwerkingen.

Timing tijdelijk dak: Voorzien: 09/2023 t/m 12/2023. Door bijkomende werken zal dit uitlopen tot ongeveer 03/2024.

Opdrachtgever: Projectontwikkelaar Berg Invest

Afdichting en steigerwerk met Layher cassettedak: Monument Stability Contractor NV (MSC), onderdeel van Group Monument

 

X
Cookies helpen ons om uw website-ervaring te verbeteren.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Akkoord