Digitaal steigerontwerp, een meerwaarde!

Tegenwoordig worden steigers steeds vaker digitaal uitgewerkt, dit biedt opdrachtgevers, steigerbouwers en gebruikers vele voordelen;

 • Exacte weergave van de te bouwen steiger
 • Het inpassen/weergeven van de steiger in 3D modellen van gebouwen of objecten
 • Visualisatie en bespreken van de ontwerpen met de opdrachtgever, bouwer en gebruiker voordat de steiger daadwerkelijk wordt gebouwd
 • Het opsporen van "clashes" (botsingen) tussen object en steiger
 • Het opmaken van materiaal lijsten
 • Het maken van werktekeningen

Door de tools uit de layPLAN suite en SIM (Scaffolding information modeling), loopt Layher voorop in het digitaliseren van de ontwerp mogelijkheden 

Wat kunnen wij u bieden: 


  Eenvoudige steiger ontwerpen en planningssoftware.

  Op basis van in te geven afmetingen creëert LayPLAN CLASSIC een Blitz- of Allroundsteiger. Deze steiger kan met enkele eenvoudige tools worden aangepast (veranderen van slaghoogtes, vakmaten, het (ver)plaatsen van ladders, trappen, vloeren, leuningen, diagonalen, ankers, consoles en dakranden). Steigers worden in een eenvoudige 2D-presentatie weergegeven en kunnen samen met projectinformatie worden opgeslagen en geprint.

  De materiaalbehoefte en gewichten van de steiger worden getoond. De software is ingericht voor het creëren van gevelsteigers, ronde steigers en daksystemen op basis van Blitz- en Allroundsysteem. Met de Allroundmodule kunnen ook nog eenvoudige podiavloeren, ruimtesteigers en trappentorens worden uitgewerkt. Voor het werken met LayPLAN CLASSIC hoeft men niet over uitgebreide (3D) teken software kennis te beschikken.

   

   

  FUNCTIONALITEIT IN ÉÉN OVERZICHT:

  - Snel en eenvoudig een steiger opzetten en aanpassen.
  - De materiaalbehoefte en gewichten bepalen en beheren.
  - Per project te beheren en op te slaan.
  - Steigertekening en materiaallijsten printen.
  - Een indicatieve 3D presentatie.
  - Beschikbaar voor Allround- en Blitz steigersysteem.
  - Visuele weergave van materialen. 
  - Steigers kunnen worden geëxporteerd naar LayPLAN CAD

   


  LayPLAN CAD is een AutoCAD plug-in waarmee het ontwerpen van steigerconstructies in 3D mogelijk wordt gemaakt. Het ontwerpproces kan plaatsvinden met het gebruik van een bibliotheek met standaard Layher onderdelen in 3D. Een steigermodel kan van begin af aan worden opgezet, maar het is ook mogelijk om een ontwerpconcept vanuit LayPLAN CLASSIC te importeren, waarna de constructie op ieder detail verder is uit te werken. Hiernaast bevat LayPLAN CAD al een aantal voorbereide constructies, zoals gevelsteigers, overbruggingen, voetgangersbruggen, bordestrappentorens en evenementopstellingen.


  Door het combineren van het object en het steigermodel zijn visuele botsingen op te sporen en op te lossen. Details kunnen verder worden uitgewerkt in aanzichten en doorsnedes, maar ook via 3D viewers worden weergegeven of via modeluitwisselingsapplicaties. Materiaallijsten zijn volledig actueel ten opzichte van het model. (Detail)tekeningen en materiaallijsten kunnen verder worden aangeleverd aan gebruikers. Ervaring met AutoCAD 3D is een vereiste om eenvoudig met de LayPLAN CAD plug-in te kunnen werken.


  FUNCTIONALITEIT IN ÉÉN OVERZICHT:

  - Snel en eenvoudig een steiger opzetten en aanpassen. 
  - Werkt met de bekende ontwerpomgeving AutoCAD.
  - Volledige bibliotheek van Layheronderdelen in 3D.
  - Geschikt voor kleine tot zeer complexe steigerontwerpen.
  - Geautomatiseerde import van steigerontwerpen vanuit LayPLAN CLASSIC.
  - Geïntegreerde actuele materiaallijsten worden realtime gemaakt.
  - Uitgebreide bibliotheek van standaardoplossing en onderdeel combinaties.
  - Artikelgroepen kunnen worden beheerd voor het snel opzetten van steigers met beschikbaar Layhermateriaal.
  - Er kan een lijnmodel worden geëxporteerd t.b.v. SCIA-constructiemodelleersoftware.
  - Presentatie, uitwisseling en modelbeoordeling is mogelijk via Autodesk A360 en Navisworks.

   

   LayPLAN

   


Material manager

Materiaallijsten kunnen verder worden bewerkt met de meegeleverde Materiaalmanager en kunnen worden opgeslagen, geprint en geëxporteerd voor bijvoorbeeld logistieke planning.

 

VR presentatie

3D ontwerpen kunnen worden omgezet naar VR (virtual reality). Hiermee kan met een 3D bril of computer volledig door het model worden gelopen om het toekomstige resultaat te bekijken, beoordelen of bespreken. Met externe software pakketten kunnen steiger ontwerpen worden getoond en doorlopen door verschillende gebruikers en met gelijktijdige presentatie.

 

Revit

Binnen de layPLAN suite is een onderdelen Bibliotheek beschikbaar voor Revit zodat direct een steigerontwerp in Revit kan worden gerealiseerd. Ook is het mogelijk om een LayPLAN CAD ontwerp (Autocad) te exporteren naar een Revit ontwerp.
 
LayPLAN en BIM

Met de presentatiesoftware Navisworks kunnen Revit en BIM modellen (objecten) gecombineerd worden met Autocad (LayPLAN CAD steiger) ter beoordeling, presentatie en clash detectie.Exporteren naar stabiliteitsberekening software

Vanuit LayPLAN CAD is het mogelijk om draadmodellen direct te exporteren naar SCIA Engineer. Voor de export naar Export naar RSTAB - Structural Frame Analysis is een export tool beschikbaar.

 
Externe 3D scanner software

Voor het opmeten en modelleren van bestaande objecten die niet digitaal beschikbaar zijn, zoals kerken, oude gebouwen maar ook fabrieksinstallaties, is het mogelijk om met 3D scanners of 3D drone scannersoftware een digitaal model van het object te maken dat kan worden gebruikt om de steiger voor te ontwerpen.

 

 

 
 

 

  LayPLAN in de bouw

 

 

  LayPLAN in de industrie

 

 

  LayPLAN in de industrie (project voorbeeld)

 

X
Cookies helpen ons om uw website-ervaring te verbeteren.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Akkoord